Întâlnim tot mai des asocierea între iubire și gelozie "Dacă ești gelos, iubești!". Observi acest "dacă"? El arată o condiționare a iubirii, iar atunci când condiționarea apare într-o relație, sentimentul de libertate de sine pe care ți-l dorești lângă partenerul tău, se reduce semnificativ.
Aș vrea să te invit la un debate între gelozie/iubirea confundată și iubirea adevărată!
Persoana care trăiește un sentiment de angoasă și de anxietate provocate de lipsa încrederii în partener, se simte gelos. E gelos, nu pentru că iubește, ci pentru că se află într-o relație de atașament (o altă formă de "iubire" - temă pentru un alt articol).
Gelozia vine din propriile nesiguranțe, a unei lipse de încredere în sine și mai ales din sentimentul profund că întotdeauna cineva poate fi mai bun/mai special decât tine și poate să apară în calea partenerului tău oricând.
Îmi imaginez că în cazul în care te regăsești în cele scrise mai sus, mintea ta lucrează încontinuu la diverse scenarii în care partenerul tău ori este cu altcineva, ori se gândește la altă persoană, oricine, doar tu nu!
Posibil să experimentezi un sentiment de frică, ce se simte ca și cum pieptul te strânge, iar pe lângă asta, în mintea ta este un motor pornit 24/24, însemnând că energia ta emoțională și fizică este destul de redusă.
Persoana care trăiește un sentiment intens de gelozie, simte o dificultate în a avea încredere în celălalt, pentru că proiectează în celălalt propria neîncredere în sine! Ca o oglindă...
În cazul în care te regăsești în cele de mai sus, îți propun să te uiți adânc în interiorul tău și să îți adresezi următoarele întrebări:
Pe o scară de la 1 la 10, unde se situează încrederea și stima mea de sine?
Ce mi-a lipsit cel mai mult în copilărie?
Care sunt nevoile mele și mi le pot îndeplini chiar eu? (ex: am nevoie să mă simt prioritar! - ce pot face eu pentru mine să mă pun pe primul loc?)
Ce înseamnă iubirea pentru mine și cum aș vrea să mă simt într-o relație bazată pe iubire adevărată?
În momentul în care îți vei răspunde la aceste întrebări, posibil să găsești într-un mod conștient diverse răspunsuri despre tine și rolul pe care ți-l dorești să îl ai într-o relație de cuplu și nu numai.
Când iubești, în schimb, ai încredere în celălalt pentru că ai încredere în tine. Ești o persoană conștientă de sine, de rănile copilăriei în relația cu părinții, începi să te vindeci și să vezi realitatea interioară, dar și pe cea exterioară cu mai multă deschidere și acceptare.
Iubirea adevărată se construiește pornind de la o bază de acceptare a propriei lumi, automat și a lumii celuilalt, pe care îl alegi să îți fie partener.
Iubirea nu doare! Iubirea te face să te simți liber, fericit, cu mintea limpede și sufletul senin!
pe curând!
Comentários